Liity jäseneksi

Uusi juttusarja korkeakouluharjoitteluista: hallinnon harjoittelijana Suomussalmella

Julkaisemme blogissa seuraavina viikkoina uutta harjoittelussa-juttusarjaamme. Harjoittelussa käyneet opiskelijajäsenemme jakavat vinkkejä ja hyviä kokemuksia harjoitteluistaan. Sarjan ensimmäisessä osassa Erno Heikkinen kertoo harjoittelustaan Suomussalmen kunnalla.


Hallinnon harjoittelijana Suomussalmella

erno-heikkinen-kuvaKumulan hallituksen opiskelijaedustaja Erno Heikkinen suoritti harjoittelunsa Suomussalmen kunnan hallintopalveluissa. Toivottu harjoittelupaikka löytyi kotikonnuilta.

- Olen kotoisin Suomussalmelta ja otin itse yhteyttä kuntaan. Kysyin mahdollisuutta suorittaa harjoitteluni kotikunnassa jo aiemmin ja toisella kerralla tärppäsi. Halusin tutustua kotikunnan hallintoon ja siksi päätin olla sinnikäs harjoittelupaikan etsimisessä. Minun piti kuitenkin perustella ja osoittaa omien kykyjeni riittävyys ennen harjoittelun alkamista.

- Tehtäviini kuuluivat hallinnon yleistehtävät, sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä hallintosäännön päivittäminen, europarlamenttivaaleissa avustaminen ja kuntalaisille osoitetun palvelukyselyn teko ja raportointi. Eli sain tehdä tosi monenlaisia tehtäviä.

- Tehtävät olivat mielestäni erittäin sopivia harjoitteluun. Ne olivat vastuullisia ja sain tarvittaessa tukea viranhaltijoilta sekä muilta kunnan työntekijöiltä. Sain myös hyvän perehdytyksen. Jos jotain haasteita tuli, niin aina sain lisää neuvoja. Harjoittelijan kannattaakin kysyä rohkeasti ja olla aktiivisesti yhteydessä viranhaltijoihin. Tyhmiä kysymyksiä kun ei ole olemassa.

Oma aktiivisuus ratkaisee

Harjoittelu on hyvä keino luoda ensimmäiset verkostot työssä oleviin. Tärkeitä kontakteja ovat myös kuntien luottamushenkilöt.

- Niin työyhteisö kuin luottamushenkilöt ottivat minut harjoittelijana todella mukavasti vastaan. Pääsin tutustumaan kunnan erilaisten toimijoiden toimintaan, kuten eri lautakuntien kokouksiin ja esimerkiksi kunnan järjestämän kuntouttavan työtoiminnan toimintaan.

Harjoittelun huonoja puolia kysyttäessä, Erno pohtii viranhaltijoiden arjen avautumista.

- Näin jälkikäteen kuitenkin olisin tahtonut nähdä vielä laajemmin eri viranhaltijoiden työtä ja arkea. Tässä onkin hyvä vinkki harjoitteluun meneville: toivo itse mahdollisimman laaja-alaista työnkuvaa! Varsinkin Suomussalmen kaltaisissa pienemmissä kunnissa tämä varmasti onnistuu.

Vinkkinä Erno kannustaa olemaan rohkeasti yhteydessä sellaisiin organisaatioihin, joissa harjoittelun haluaisi suorittaa. – Luota omiin kykyihisi! Ehdota itse tehtäviä mitä tahtoisit harjoittelussa tehdä ja kerro harjoittelun ohjaajallesi mitä kaikkea haluaisit oppia. Varsinkin jos kunnan hallinnossa ei ole aikaisemmin ollut harjoittelijoita, harjoittelun onnistuminen on paljolti kiinni omasta aktiivisuudesta ja omien toiveiden kertomisesta.

Avainsanat:

Jaa sivu: