Liity jäseneksi

Tuore hallitusohjelma julki!

Tuore hallitusohjelma julkistettiin tänä aamuna Helsingissä pääkirjasto Oodissa. Tunnelma Oodissa oli välitön ja kaikki neuvotteluihin osallistuneet puoluejohtajat vaikuttivat aidon hyväntuulisilta. Aiemmista kiistakysymyksistä uskallettiin laskea jo hieman leikkiäkin. Vaikutti siltä, että  nyt hallitusohjelman takana oli ihan oikeaa yhteistä tahtoa ohjelman onnistumiseksi.

Yhtä lailla, on hienoa että julkistamistilaisuus järjestettiin kirjastossa ja on mukavaa, että RKP:n Anna-Maja Henriksson kertoi puoluejohtajien järjestävän hallituskaudella kirjastokierroksen, jossa hallitusohjelmaa avataan kansalaisille. Konkreettisempia lupauksia kirjastoille ei siltikään heru paitsi hallitusohjelmaan kirjattu aie "huolehtia kirjastojen saavutettavuudesta, kirjastoautoista ja kokoelmien monimuotoisuudesta".

Hallitusohjelma on jokseenkin epämääräinen ja täynnä ilmaisuja, jotka varmasti täsmentyvät jatkossa. Mitä esimerkiksi tarkoittaa, että jatkossa "paikallisesta sopimisesta neuvotellaan laajennetussa kolmikannassa"?


Kuntien osalta hallitusohjelma tarjoaa pohdittavaa. Valtionosuuksien leikkaamisesta luovutaan 2020, mutta tämä oli jo tiedossa. Mitä esimerkiksi tarkoittaa: "Valtionosuusjärjestelmää tulee tarvittaessa kehittää niin, että se ottaa huomioon paremmin alueiden tarpeet ja erityispiirteet."?

Suunnitelmat oppivelvollisuuden jatkamisesta toisen asteen koulutukseen ja subjektiivinen päivähoito-oikeus ovat isoja menonlisäyksiä. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu että "kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähentävät, lisäävät tai laajentavat toimenpiteet sekä kuntatalouteen vaikuttavat veroperustemuutokset kompensoidaan nettomääräisesti muuttamalla valtionosuuksia ja tai vastaavaa kiinteää määrärahaa 100-prosenttisesti taikka poistamalla muita tehtäviä tai velvoitteita". 

Kaikkiaan hallitusohjelma on kunnianhimoinen ja kuten monet muutkin, mekin suhtaudumme siihen "varovaisen toiveikkaasti". Arvostamme valittuja tavoitteita ja osaltaan myös niitä keinoja, joita tavoitteiden saavuttamiseksi on mainittu silloin kuin niitä on mainittu. Joka tapauksessa onnea matkaan uudelle hallitukselle!

Jussi Näri

Jussi Näri

Toiminnanjohtaja

jussi.nari@kumula.fi

0400 816 284

Jaa sivu: