Liity jäseneksi

Terveisiä Säätytalolle

Hyvät hallitusneuvottelijat,

Lähetän terveisiä sinne Säätytalolle hallitusneuvotteluihin. Täältä kunta-alan henkilöstön näkökulmasta suhtaudutaan varovaisen toiveikkaasti tulevaisuuteen. Paljon on vettä Vantaanjoessa virrannut sitten edellisen hallituksen alkutaipaleen. Silloin suureen ääneen peräänkuulutettiin kuntien normitalkoita ja Suomi leimattiin ”byroslaviaksi”. Neljä vuotta myöhemmin huudettiin ”missä on valvonta ja kontrolli”, kun havahduttiin millaiseen tilaan esimerkiksi vanhustenhoito oli saatettu.

Kokeilukulttuurillakin on varmasti puolensa, mutta pieleen menneissä kokeiluissa jollekin käy valitettavan usein valitettavan huonosti.

Kunnat vastaavat kansalaisten hyvinvoinnista. Leikkaukset valtionosuuksiin ovat olleet suoraan leikkauksia kuntalaisten palveluihin eivätkä mikään epämääräinen miinusmerkkinen prosenttiosuus. Leikkausten jäljet näkyvät ja kuuluvat, vaikka viime vuosina haluttiinkin katsoa poispäin.

Suomalaisten hyvinvointi rakennetaan jatkossakin kunnissa. Ei vain muutamissa kunnissa vaan koko Suomessa. Meillä on edellisten vuosien jälkeen pohdittavana mitä kansalaisten perusoikeudet tarkoittavat. Kenelle palvelut kuuluvat ja kenelle eivät. Kuntien harteille vastuuta näistä valinnoista ei voi kaataa.

Ei kunta palveluntuottajanakaan ole mikään epämääräinen koneisto, vaan se tarkoittaa palveluja tuottavia ihmisiä. Mihin muuhun leikkaukset olisivat kohdistuneet kuin kuntatyöhön? Se on tarkoittanut kasvanutta työmäärää vähemmillä käsipareilla. Silti palvelutuotannossa on toistuvasti pystytty venymään. Tämä on tarkoittanut kuntien henkilöstöltä entistä enemmän joustamista ja sopeutumista. Kolmannes kuntatyötä johtavista kertoo tekevänsä työtä säännöllisen työajan ulkopuolella, ja siltikin mainitsee kiireen eniten kuormittavaksi tekijäksi. Taannoinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto käytännössä pysäytti joitakin terveydenhuollon toimia kokonaan, kun henkilöstö ei jäänytkään parina päivinä ylitöihin. Tämän tiukemmalle koneistoa ei oikein voi enää vääntää.

Meillä on kunnissa valtavasti osaamista, kokemusta ja näkemystä kuntatyön kehittämisestä ja tehostamisesta. Kuntien palvelutuotannosta vastaava henkilöstö tuntee aitoa ylpeyttä ja sitoutuneisuutta työhönsä. Millainen tulevaisuus meillä voisikaan olla, jos tämä resursoitaisiin riittävästi!

Lopuksi haluan muistuttaa muutamasta seikasta, joista toivon, että pidätte hyvää huolta. Peruskoulu on osaamisemme kulmakivi, siitä on pidettävä huolta. Toisekseen suomalaisten kansansivistyksen lukkona on kirjastoverkkomme. Se on ainutlaatuinen ja korvaamaton. Kolmanneksi meillä on ainutkertainen ympäristömme ja luontomme, joka on meille kaikille tärkeä.  Älkää päästäkö näistä irti.

Kaikilla ryhmillä on näkemyksensä siitä, miten Suomea pitäisi kehittää ja johtaa. Jokaisessa ryhmässä on myös paljon aitoa huolta maan tilasta ja tulevaisuudesta. Arvostan kaikkia teitä, jotka tästä huolesta ottavat nyt vastuun, ja jään odottamaan mielenkiinnolla (ja jännitykselläkin) millainen hallitusohjelma lopulta syntyy. Toivotan mitä parhainta kevättä ja paljon kahvia pikkutunneille venyviin neuvotteluihin.

Jussi Näri

Jussi Näri

Toiminnanjohtaja

jussi.nari@kumula.fi

0400 816 284

Jaa sivu: