Liity jäseneksi

Opiskelija, pidä pää kylmänä ja hae näillä vinkeillä kesätyötä tai harjoittelupaikkaa!

Blogissa hallituksen opiskelijaedustaja Mikko Salmela antaa vinkkejä oman unelmatyön metsästämiseen kunnista.

Kilpailu kunta-alan kesätyö- ja harjoittelupaikoista käy jälleen kuumana. Varsinkin ensimmäistä harjoittelupaikkaansa etsivälle voi työnhaku-urakka tuntua ahdistavalta. Ahdistusta voi lievittää hyvällä valmistautumisella, mutta oma kokemukseni on, että paras keino välttää stressiä työnhaussa on olla armollinen itseään kohtaan.

Jos vain motivaatio ja osaaminen ovat kohdallaan, töitä löytyy kyllä enemmin tai myöhemmin.

Paras keino välttää stressiä työnhaussa on olla armollinen itseään kohtaan.

Kuntien tehtävät ovat laajat ja monipuoliset. Väestön ikääntyessä palvelujen tarve ja painopiste muuttuvat nopeasti, ja alati niukkeneva talous pakottaa kunnat etsimään uusia, innovatiivisia ratkaisuja tehtäviensä toteuttamiseen. Eläköitymiskehitys avaa nuorille enemmän mahdollisuuksia vaativiin johtotehtäviin, ja vanhoja tehtäviä poistuu. Suorittava työ vähenee, ja asiantuntijuuden merkitys kasvaa.


Suorittava työ vähenee, ja asiantuntijuuden merkitys kasvaa.

Kunnissa täytyy oppia hyödyntämään uusia teknologioita, omaksua uusia tapoja johtaa ja organisoida toimintoja, sekä ottaa käyttöön uusia osallistumisen ja osallistamisen välineitä.

Lyhyesti, kunta-ala tarvitsee juuri nyt runsaasti uutta osaamista. Siksi työnhaussa on tärkeää unohtaa turha vaatimattomuus. Luota mieluummin siihen, että juuri sinulla on tieto ja taito tarttua edellä mainittuihin teemoihin.

Siksi työnhaussa on tärkeää unohtaa turha vaatimattomuus.

Kun haet unelmiesi työ- tai harjoittelupaikkaa kunta-alalta, huomioi ainakin nämä asiat:

1.      Tee selväksi mitä haluat, ja mikä sinua motivoi. Tämä auttaa sekä työpaikan etsimisessä että itse hakutilanteessa. Tuomalla esiin omat kiinnostuksen kohteesi viestit samalla, mitä lisäarvoa haluat organisaatioon tuoda.

2.      Kirkasta oma osaamisesi. Oli vahvuutesi sitten vahva erityisosaaminen tai laajat kokonaisuudet, opettele sanoittamaan se niin että rekrytoija ymmärtää arvosi.

3.      Tee taustatyöt huolellisesti. Tutustu kunnan tai alueen erityispiirteisiin: minkä kokoinen paikka on, millaisia palveluita siellä tarjotaan ja mitä esimerkiksi toimintaa ohjaavassa strategiassa sanotaan? Tutustumalla kunnan budjettiin tai strategiaan voit myös saada vihiä tulevista projekteista ja työpaikoista.  

4.      Ole valmis oppimaan uutta. Todennäköisesti tehtävä johon haet, on jo vuoden parin päästä muuttunut ainakin joltain osin. Ole siis valmis menemään pois mukavuusalueeltasi, ja heittäytymään uusiin haasteisiin. Myös harjoittelussa osoitettu oppimiskyvykkyys tulee varmasti huomioiduksi, kun haet seuraavaa, kenties pidempiaikaista tehtävää.

5.      Ole rohkea. Kun tiedostat oman osaamisesi, kiinnostuksen kohteesi ja organisaation tarpeet, esitä ehdotus tai visio, miten itse toimisit.

Lisää käytännön vinkkejä esimerkiksi CV:n laatimiseen, sekä haastatteluun valmistautumiseen saat myös Kumulan urapalveluista. Omasta puolestani toivotan onnea ja menestystä työnhakuun kaikille kunta-alasta kiinnostuneille!

Mikko Salmela työskentelee Lopen kunnassa perusturvatoimen hallintopäällikkönä. Hän opiskelee hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistossa, ja toimii Kumulan hallituksessa opiskelijaedustajana.

Mikko Salmela

Mikko Salmela

Hallituksen opiskelijaedustaja

Jaa sivu: