Liity jäseneksi

Harjoittelussa: Oulun kaupunginkirjasto

Harjoittelussa-juttusarjamme toisessa osassa kuulemme kokemuksia Oulusta!

Harjoittelussa Oulun kaupunginkirjastolla


sallaOulun Ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelualaa opiskeleva Salla Pulkkanen teki harjoittelunsa Oulun kaupunginkirjaston eri toimipisteissä. Kussakin kirjastossa Salla oli kuukauden mittaisen pätkän. Paikka löytyi kirjaston yleisen harjoittelupaikkahaun kautta.

Harjoittelussa Salla pääsi tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä.

- Paljon olin tietysti asiakaspalvelussa. Tein säännöllisesti myös kokoelmatyötä, esimerkiksi hyllyttämistä. Osallistuin lisäksi lehtikierrosta huolehtimiseen eli tein muun muassa lehtien saapumisvalvontaa. Lähes viikoittain oli jotain erikoisempaakin tekemistä. Pääsin muun muassa esittelemään kirjastoa maahanmuuttajille, järjestämään kirjanäyttelyitä, osallistumaan mediavinkkauksiin, pitämään satutunteja ja vinkkaamaan kirjoja alakoululaisille.

Tehtävä sopivat vaativuudeltaan hyvin harjoitteluun.

- Vastuuni kasvoi oppimisen mukaan, kuten kuuluukin. Mielestäni sain tehdä myös vastuullisia tehtäviä. Vastuulliset tehtävät pitävät hyvin motivaatiota yllä ja osoittavat, että harjoittelijaan luotetaan. Sain myös hyvän perehdytyksen ja ohjausta aina tarpeen mukaan.

Kolme erilaista työympäristöä

Ison kaupungin kirjastossa suoritetun harjoittelun parasta antia oli päästä tutustumaan kolmeen erilaiseen kirjastoon. Samalla Salla pääsi myös opettelemaan sopeutumista moneen eri työympäristöön.

- Opin miten erilaiset kirjaston työt konkreettisesti hoidetaan. Ylipäätään pääsin näkemään, kuinka laajasti kirjastossa on erilaisia työtehtäviä. Hienoa oli myös huomata kirjaston henkilökunnan innokkuus toteuttaa uusia asioita.

Harjoittelun lopussa oli hauska nähdä kuinka paljon on kehittynyt vaikkapa asiakaspalvelussa.

- Koko asiakaspalvelutilanne ei kulunut enää kirjastojärjestelmän kanssa hikoillessa, vaan pääsi oikeasti vuorovaikuttamaan asiakkaan kanssa. Välillä meinasin turhautua, kun en huomannut kehittyväni tarpeeksi. Tämä johtunee siitä, että aluksi tulee koko ajan jotain uutta opittavaa, mutta vähitellen tahti hidastuu ja alkaa myös vaatia itseltään enemmän. Joskus eri toimipisteiden välillä työtavoissa oli selviä eroja. Varmasti normaalia kaikissa työpaikoissa, mutta harjoittelijalle sopeutuminen voi olla joskus hankalaa. Eniten jäi harmittamaan, että en ehtinyt käyttää uutta Koha-kirjastojärjestelmää!

Sallan vinkit kirjastoalan harjoitteluun meneville:

  • Pysy mukana siinä, mitä kirjastossa tapahtuu ja kysy voitko osallistua.
  • Tuo esille omia kiinnostuksenkohteitasi, voit saada vinkkejä vaikkapa opinnäytetyötä varten.
  • Pyydä palautetta omasta työstäsi, se opettaa ja motivoi.
  • Muista, että harjoittelu on oppimista varten. Kaikkea ei tarvitse heti osata.
Avainsanat:

Jaa sivu: