Liity jäseneksi

Harjoittelussa: Lappeenrannan kaupungilla

Harjoittelussa-juttusarjamme kolmannessa osassa kuulemme kokemuksia Lappeenrannasta.

Harjoittelussa Lappeenrannan kaupungilla

elisa-pakkanen Kunta- ja aluejohtamisen opiskelija Elisa Pakkanen haki harjoittelupaikkaansa aktiivisesti ja sai toivomansa, paikan kotiseudultaan Lappeenrannasta.

- Kotiseuduille hakeutuminen tuntui luontevalta, sillä tiesin kuinka haastavaa paikansaaminen opiskelukaupungistani Tampereelta olisi. Siellä on hakijoita huomattavasti enemmän.

Elisa lähestyi itse Lappeenrannan kaupungin viranhaltijoita omien mielenkiinnonkohteidensa pohjalta.

- Pääsin työskentelemään kehitysjohtaja Markku Heinosen alaisena erityisesti työllisyydenhoitoon ja elinkeinoihin liittyvien asioiden parissa.

Harjoittelusta aineistoa myös omaan tutkielmaan

Harjoittelun suurin kokonaisuus oli osallistua juuri käynnistyneeseen kaupungin sosiaalisen yrityksen selvitystyöhön, jonka osana Elisa keräsi aineistoa kandidaatin tutkielmaa varten.

- Olin mukana valmistelemassa ohjaamo-hanketta, toimin sihteerinä erilaisissa kokouksissa, järjestin käytännön asioita eri tilaisuuksissa, osallistuin valmistelutyöhön sekä hankerahoituksen hakemiseen. Tämän lisäksi oli runsaasti muita pienempiä ja juoksevia asioita, joita sain vastuulleni hoidettavaksi.

Harjoittelupaikkaa ja itse harjoittelua kannattaakin miettiä vaikkapa oman gradun kannalta, saisiko harjoittelusta irrotettua aineistoa myös siihen?

Tehtävien vaativuus sopi hyvin harjoittelijalle

- Annetut työtehtävät edellyttivät oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelyä sekä vastuunottoa asioiden hoitamisesta, mutta apua ja neuvoja tuli myös. Sain hyvin ohjausta ja perehdytystä tehtäviini.

Parhaaksi kokemukseksi Elisa nostaa itse harjoittelun tekemisen ja sen antamat opit.

- Pääsi ensimmäistä kertaa todella näkemään ja kokemaan minkälaisia työt, joihin tulevaisuudessa hallintotieteiden maisterina voisi työllistyä, ovatkaan. Yliopistossa opitut asiat konkretisoituivat käytännöiksi ja saattoi huomata, että on muuten oikeasti oppinut jotain. Tämä toi luottamusta omaan osaamiseen ja lisää motivaatiota opintojen jatkamiseen. Harjoittelun ajankohta oli myös enemmän kuin onnistunut, sillä sain yhdistettyä siihen kandin tutkielman tekemisen niin että harjoittelu ja tutkielma tukivat toisiaan.

Työn tekeminen palkitsi

Kolmen kuukauden mittainen harjoittelu tuntui Elisasta loppuvan liian lyhyeen.

- Juuri kun oli päässyt kunnolla työnteon vauhtiin, niin harjoittelu oli jo ohitse ja täytyi palata koulun penkille. Noin lyhyessä ajassa tuntui suurin osa ajasta menevän siihen, että pääsi asioihin sisälle. Se tuntui turhauttavalta.

- Olen kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen ensimmäiseen harjoitteluuni. Harjoittelu motivoi ja opetti minulle paljon sekä sain hienon kokemuksen siitä, että työn tekeminen voi olla palkitsevaa ja mielekästä. Tietysti aina löytyy parantamisen varaa, ja ehkä tämän harjoittelun osalta olisi ollut opettavaisempaa mitä enemmän olisi päässyt kaikkeen mahdolliseen osallistumaan ja näkemään kuinka asiat toimivat.

Elisan vinkit harjoittelupaikkaa hakeville

Harjoittelupaikkaa etsiville Elisa vinkkaa miettimään ensimmäiseksi omia mielenkiinnon kohteita, eikä vain tarttumaan ensimmäiseen saatavilla olevaan paikkaan.

- Harjoittelupaikkaa kannattaa lähteä etsimään oman mielenkiinnon pohjalta rohkeasti ja oma-aloitteisesti. Harjoittelussa yleensä luodaan niitä ensimmäisiä työelämän verkostoja ja suhteita, jotka voivat avata ovia ja polkuja työelämässä eteenpäin. Harjoittelusta kannattaa ottaa kaikki irti, rohkeasti kertoa omia mielipiteitään sekä osallistua aktiivisesti!

Avainsanat:

Jaa sivu: