Liity jäseneksi

Harjoittelussa: Kokemäen kaupunki

Harjoittelussa-juttusarjassamme kuullaan tällä kertaa kokemuksia Kokemäeltä!

Harjoittelussa Kokemäen kaupungilla

ville-rajahalme_ Ville Rajahalme suoritti kunta- ja aluejohtamisen opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Kokemäen kaupungin perusturvan hallinnossa. Paikka löytyi järjestöharrastusten kautta solmittujen verkostojen avulla.

- Yleisesti opiskelijakollegoiden sekä alumni-ystävien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta voisi sanoa, että yliopiston aikana rakennetuilla verkostoilla on merkittävä vaikutus niin harjoittelupaikan saamiseen, opintojen aikaisiin töihin kuin myös jopa valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen. Toki ilman kontaktejakin niitä harjoittelupaikkoja on monille siunaantunut, mutta helpompaa on hakea töitä entuudestaan tutuilta henkilöiltä tai niiden tuttavilta.

Vastuuta omien harteiden mukaan

Harjoittelussa Ville pääsi osallistumaan monipuolisesti perusturvan hallinnon kehittämiseen ja päätöksenteon valmisteluun. Tehtäviä riitti palveluhankintojen kilpailutusten valmistelutehtävistä, pykälien laadintaan ja perusturvan palvelualueen kustannuspaikkarakenteen uudistamiseen.

- Työtehtäväni olivat aivan perinteisiä hallinnon hommia, eli juurikin sopivia harjoitteluun. Luonnollisesti harjoittelussa ja ensimmäisessä julkisen sektorin työpaikassa niin tehtävissä kuin työympäristössäkin on siinä määrin opittavaa ja ymmärrettävää, ettei kovaa vastuuta voi ollakaan.

- Sanottakoon, että vastuuta sain sen mukaan, mitä harteillani pystyin kantamaan, siitä suuri kiitos esimiehelle. Vastuuseen ei saa hukkua, mutta sitä kuuluu olla, että työn mielekkyys säilyy. Sain hyvin työnohjausta koko harjoittelun ajan. Toimin perusturvajohtajan alaisuudessa ja heti alusta asti olikin luonnollista, että itselläni asioiden valmistelijana oli kiinteä yhteys esimieheeni hänen toimiessa asioiden esittelevänä viranhaltija perusturvalautakunnassa. Tarvittaessa apua sai muiltakin työntekijöiltä, kun reippaasti vain kävi kysymässä.

Harjoittelun opit kantavat myöhemmälle työuralle

Parhaiksi harjoittelukokemuksiksi Ville nostaa töiden monipuolisuuden ja vastuullisuuden, ohjauksen laadukkuuden sekä hyvän hallintotavan mukaisen ja julkisuuden silmää kestävän työtavan oppiminen.

- Se, että tehtävässä kuin tehtävässä vaadittiin alusta asti tarkkaavaisuutta ja asioiden huolellista selvittämistä on ollut myöhemmin urapolulla todellakin hyödyksi. Asioiden hoitaminen vaatii julkishallinnon lähes doktriininomaisessa päätöksenteossa kärsivällisyyttä ja aidan ylittäminen sieltä matalalta houkuttelee varmasti. Tosiasiassa asioiden oikaisijat törmäävät jossakin kohtaan umpikujaan, jolloin huolellisuuden ja tarkkaavaisuuden oppiminen jälkikäteen tuntunee varmaankin ylivoimaiselta.

Harjoitteluajan pituus voisi Villen mukaan olla pidempi.

- 4-6 kuukauden kokemuspohja tuntuisi jo eritavalla.

Tämä onkin hyvä vinkki harjoitteluaan suunnittelevalle. Jos vain mahdollista ole harjoittelussa koko kevät tai syksy, niin työkokemustakin kertyy ihan toisella tavalla kuin vain pakollisen kolmen kuukauden ajalta.

Kolme vinkkiä harjoitteluun

Villen vinkit harjoitteluaan suunnittelevalle ovat :

  1. Verkostoidu opiskeluiden ohessa kun porukkaa on ympärillä paljon.
  2. Hyvä ohjaus on edellytys hyvälle harjoittelulle. Varmista, että paikan päällä on joku ohjaamassa! Lähde mieluummin Inariin harjoitteluun, kuin suureen kotikaupunkiisi, jos toisessa on ohjaus hyvin järjestetty ja toisesta olet epävarma.
  3. Pienessä kunnassa pääsee usein tekemään monipuolisemmin töitä ja verkostoitumaan helpommin organisaation sisällä.
Avainsanat:

Jaa sivu: