Liity jäseneksi

Harjoittelussa: Joensuun kampuskirjasto

Harjoittelussa-juttusarjassamme olemme tällä kertaa Joensuussa!

Harjoittelussa Joensuun kampuskirjastossa 

hanna-kHanna Kampuri suoritti Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Joensuun kampuskirjastossa. Hanna lähetti avoimen hakemuksen UEF:n sivujen kautta, jonka jälkeen kävi kutsu haastatteluun.

Työtehtäviin kuului asiakaspalvelua ja työtä kokoelmapuolella.

- Asiakaspalvelussa tein varsinaisen tiskissä olemisen lisäksi postin purkamista, palautusautomaatin tyhjentämistä ja muita taustatöitä. Kokoelma puolella töihin kuului hyllyttämistä, uusien kirjojen käsittelyä ja poistettavien kirjojen käsittelyä. Lisäksi tein kaksi itsenäistä projektia, joista toinen koski hyllynpäätyopasteita ja toinen oli kirjaston Kalevala-kokoelman läpikäyminen ja luettelointi excel-taulukkoon.

- Kävin myös tutustumassa eri henkilöiden työtehtäviin (sisäiset palvelut, tiedonhaunohjaus), vaikka en itse tietenkään päässyt tekemään näitä tehtäviä. Pääsin myös seuraamaan tiedonhaunopetusta sekä osallistumaan erilaisiin henkilökunnan kokouksiin. Pääsin myös tutustumaan Savonlinnan ja Kuopion kampuskirjastoihin.

Vastuu kasvoi harjoittelun myötä ja työtehtävät muuttuivat itsenäisemmiksi, kun kehitystä tapahtui.

- Harjoittelun loppupuolella tein periaatteessa samoja tehtäviä kuin muutkin vastaavan koulutuksen käyneet työntekijät, tosin niin, että en ollut ikinä yksin asiakaspalvelussa.

- Heti ensimmäisenä päivänä aikataulun, josta kävi ilmi milloin tutustuin mihinkin toimi-alueeseen. Lisäksi minulla oli aina tiedossa kuka henkilö ohjaa minua mihinkin osa-alueeseen. Oman nimetyn ohjaajan lisäksi myös kaikki muut työntekijät auttoivat mielellään ja heiltä oli helppo kysyä.

Mukava työporukka ja itsenäisiä tehtäviä

Harjoittelun parhaaksi puoleksi Hanna nostaa mukavat työkaverit ja kivan työporukan. Myös työtehtävien monipuolisuus ja itsenäisyys antoi motivaatiota.

- Tiesin kuitenkin aina keneltä voin kysyä, jos tuli ongelmia. Lisäksi omat projektini olivat mielenkiintoiset ja pidin siitä, että sain tehdä niitä oman aikataulun mukaan. Ainoita huonoja puolia harjoittelussa oli sen palkattomuus, joka on yleistä meidän ammattikorkeakoululaisten harjoittelussa.

- Sain harjoittelusta melko lailla kaiken mitä olin asettanut oppimistavoitteeksi ja paljon arvokasta kokemusta. Tietysti olisi ollut montakin asiaa joihin olisin voinut tutustua syvemmin, mutta kolme kuukautta on loppujen lopuksi melko lyhyt aika yrittää perehtyä kaikkeen mitä noinkin isossa kirjastossa tapahtuu. Esimerkiksi e-aineistoihin olisi ollut mielenkiintoista perehtyä syvemmin jo senkin takia, että niitä ei juurikaan käsitellä opintojen aikana.

Hannan vinkit harjoitteluun

- Kannattaa rohkeasti hakea, jos joku tietty kirjasto kiinnostaa. Itse tiesin haluavani korkeakoulu kirjastoon, mutta olin hieman epävarma soveltuvuudestani, koska koulutus keskittyy niin kovasti yleisiin kirjastoihin. Harjoitteluni aikana kävi kuitenkin selväksi, että meidän alan koulutus antaa paljon myös korkeakoulukirjastoissa työskentelyyn ja sinne on myös mahdollisuuksia työllistyä.

Hanna vinkkaa myös, että paikat, joissa on ollut vähemmän harjoittelijoita, ovat yleensä todella innokkaita ottamaan opiskelijoita, koska onhan se vaihtelua heillekin.

Avainsanat:

Jaa sivu: