Liity jäseneksi

Erotu kesätyönhaussa hyvillä työnhakutaidoilla

Työkokemuksen kerryttäminen jo opiskeluaikana on äärimmäisen tärkeää valmistumisen jälkeistä työllistymistä ajatellen

Työkokemuksen kerryttäminen jo opiskeluaikana on äärimmäisen tärkeää valmistumisen jälkeistä työllistymistä ajatellen. Kesätyönhaku on käynnissä kuumimmillaan - ota tästä vinkit talteen.

CV – ensimmäinen mahdollisuus esitellä itsesi

CV eli ansioluettelo on ensimmäinen mahdollisuutesi esitellä tulevalle työnantajalle kuka olet ja mitä osaat. Harva tulee ajatelleeksi, että CV luetaan usein ensin ja vasta sen jälkeen siirrytään hakemuskirjeeseen. Hyvä CV antaa hakijasta aina positiivisen kokonaiskuvan.

CV:ssä on oltava henkilötietosi, profiili eli ”hissipuhe”, koulutus, työkokemus, kielitaito sekä ICT-taidot. Myös mahdolliset luottamustehtävät ja harrastukset on hyvä nostaa esille ansioluettelossa. Suosittelen, että laitat ansioluetteloosi myös kuvan – se jättää paremman muistijäljen rekrytoijalle.

CV-klinikoita pitäessä olen huomannut, että suurimmat puutteet opiskelijoiden ansioluetteloissa löytyvät Profiili-kohdasta sekä työkokemusosion sisällöistä.

Profiili eli ”hissipuhe” on CV:n alussa henkilötietojen jälkeen. Hissipuheessa kerrot lyhyesti motivaatiostasi, relevantista osaamisestasi ja vahvuuksistasi haettavaan tehtävään sekä persoonasi parhaat puolet. Hissipuheen sopiva pituus on noin viisi virkettä.

Työkokemusosiossa taas rekrytoijaa kiinnostaa eniten se, mitä teit, mitä opit, mitä vahvuuksia käytit ja missä onnistuit. On tärkeää, että käytät CV:ssä aktiivisia verbejä ja konkreettisia esimerkkejä kuten ”Järjestin kolme seminaaria, joiden osallistujamäärä oli 50-100 henkilöä.” Kuvaile siis rohkeasti aiempaa työkokemustasi äläkä tyydy pelkän tehtävänimikkeen kertomiseen.

CV:n sopiva pituus on noin kaksi sivua ja se lähetetään PDF-versiona rekrytoijalle. Jos haluat kokeilla visuaalisen CV:n tekoa, hyödynnä esimerkiksi canva.com-sivustoa!

Hakemuskirje – tavoitteena työhaastattelu

Kun CV on ensimmäinen mahdollisuus itsesi esittelyyn, varsinaisen hakemuskirjeen tavoitteena on varmistaa sinulle paikka työhaastatteluun. Hakemuskirje on yhteenveto vahvuuksistasi ja saavutuksistasi haettavan tehtävän osalta. Hakemuskirjeestä voisi puhua jopa motivaatiokirjeenä – osoita perehtyneisyytesi organisaatioon ja alaan sekä kerro, miten organisaatio hyötyisi sinulle kertyneestä osaamisesta.

Hakemuskirjeen ensimmäisessä kappaleessa tuot ilmi, miksi haet kyseiseen tehtävään. Toisessa kappaleessa kuvailet osaamistasi ja onnistumisiasi selkeästi ja tiivistetysti. Kolmannessa kappaleessa kerrot, millainen olet työntekijänä. Viimeisessä kappaleessa on palkkatoiveestasi, jos sitä kysytään.

Sopiva hakemuskirjeen pituus on noin 3-4 kappaletta yhdellä sivulla. Hakemuskirje lähetetään PDF-versiona rekrytoijalle. Jos palkkatoiveen antaminen mietityttää, ota yhteyttä palkkaneuvontaamme ja tarkista meiltä palkkapyyntösi suuruus!

On tärkeää, että harjoittelet työn hakemista ja käytät aikaa hakemuksen ja CV:n tekoon. Silloinkin, kun sinulla ei ole työkokemusta omalta alaltasi, erotut työnhaussa hyvillä työnhakutaidoilla. Älä siis lannistu, vaikket tulisi valituksi heti ensimmäiseen hakemaasi paikkaan – jokaisella hakukerralla kerrytät osaamistasi työnhaussa.

Lopuksi muistutan, että ei ole viisasta lähettää samaa CV:tä tai hakemuskirjettä useampaan paikkaan – asiakirjat tulee aina räätälöidä haettavaa työpaikkaa varten.

Lue tarkemmat työnhakuvinkit Työuran alkuun -oppaastamme.

Kirjoittaja Amalia Ojanen on Akavan Erityisalojen opiskelija- ja koulutustoiminnan koordinaattori.

Amalia Ojanen

Jaa sivu: