Liity jäseneksi

Tosiasiat tosiasioina

Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma sisältää suunnitelman laajoista kuntasäästöistä. Tarkemmin, rakennepoliittinen ohjelma sisältää tavoitteet kuntasäästöistä, mutta nyt hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan pohdittavana on ollut myös miten säästötavoitteisiin päästään. Kyseinen esitys tulee ravistelemaan kuntakenttää perustavanlaatuisesti. Ministerivaliokunnan esitys kuntasäästöistä tarkentunee joulukuun alussa. Odotettavissa on ryöpytystä, tyrmistystä ja halpahintaista poliittisten irtopisteiden kalastelua.

Kuluneen syksyn aikana on kuulunut usean kuntapäättäjän suusta, että säästöt pyritään toteuttamaan kuntapalveluja vaarantamatta. Tällainen keskustelu on sekä kuntalaisten sumuttamista että kuntatyötä halventavaa. Kun puhutaan miljoonien rahoitusvajeen paikkaamisesta leikkauslistoilla, puhutaan myös tekemättä jättämisestä, palvelujen karsimisesta ja tinkimisestä. Ja nämä tulevat olemaan toimia, jotka myös näkyvät kuntalaisten arjessa.

Kuntapalvelujen tehokas, taloudellinen ja läpinäkyvä tuotanto edellyttää osaavaa suunnittelua ja ammattitaitoista budjetointia. Populistiset heitot hallintohimmeleiden purkamisesta eivät edusta tätä päivää. Kun palvelun tuotantoketjusta poistetaan lenkki, katkeaa koko palvelutuotanto. On jokseenkin hämmentävää, että ajatus julkisten palvelujen järjestäminen ilman asiantuntevaa henkilöstöä näyttää elävän ja hengittävän vahvasti. Kuntalaisen kannalta olisi kuitenkin kohtuullista odottaa, että mahdollisista kuntapalvelujen heikennyksistä puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä.

 

Jaa sivu: