Liity jäseneksi

Palkkatasa-arvo ei ole vain kaunista ja kallista

Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko kirjoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiön blogissa, ettei kunta-alan palkkatasa-arvoa pystytä korjaamaan kohdennetuilla palkkaratkaisuilla.

Saarikko on toki oikeassa siinä, että palkankorotukset ”valuisivat” silloin myös miehille. Tilanne pysyisi samana. Miesten palkat nousevat ja naisten palkat nousevat mutta ero pysyy. Muistetaan samalla, että esimerkiksi kuntien kulttuurialoilla työskentelevistä liki 90 % on naisia. Äkkiseltään ajateltuna aika vähän niitä valuisi.

Saarikon ajattelun lähtökohta on kuitenkin pielessä. Kuntasektorilla esimerkiksi korkeasti koulutetun kirjastonhoitajan ansiotaso jää poikkeuksetta satoja euroja alle suomalaisen yleisen palkkatason.  Sama ongelma on vastassa esimerkiksi kulttuurialoilla, nuorisotyössä ja sosiaalityössä. Olla korjaamatta kuntasektorin koulutettujen naisvaltaisten alojen alipalkkaongelmaa on pään pistämistä pensaaseen. Alipalkkaongelma pystytään korjaamaan jos siihen on halua. On siis jokseenkin matalamielistä juosta tasa-arvokysymyksen taakse tavoiteltavien kuntasäästöjen takia.

Saarikko on oikeassa että tavoite on kaunis, kalliskin. Näiden lisäksi se on myös oikein ja tarpeellinen.

Kuntien matalapalkkaiset työntekijät ja viranhaltijat suunnittelevat ja toteuttavat meidän peruspalvelumme. Se on tärkeää työtä. Tämän ryhmän palkkaukseen ja palkkatasa-arvoon liittyvät ongelmat ovat siksi paljon enemmän kuin ”yhteiskunnan asenneongelma”.

Jaa sivu: