Liity jäseneksi

Mihin unohtui pieni ihminen?

Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman jälkeen alkanut julkisen sektorin mukilointi saa hämmentäviä piirteitä. Viimeisimpänä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kritisoi eduskuntakeskustelussa kuntajakolain mukaista irtisanomissuojaa nimitellen viranhaltijoita ”pikkuherroiksi ja nilkeiksi”. Olen pahoillani kaikkien kuntatyötä tekevien puolesta.

Tässä maassa tuotetaan julkisia palveluja, joista meidän tulisi olla edelleenkin ylpeitä. Meidän paikallishallintomme on maailman vähiten korruptoituneimpia. Meidän koulutusjärjestelmämme on maailman paras.  Meillä saa hoitoa kun sitä tarvitsee. Meillä on yksi maailman hienoimpia kirjastolaitoksia. Nämä palvelut vain muutamia esimerkkejä julkisista palveluista, jotka ovat huippuluokkaa myös kansainvälisesti vertailtuna.

Kuntien viranhaltija järjestää päiväkodin, terveyskeskuksen, katujen aurauksen, kirjaston, vanhainkodin, lastensuojelun, peruskoulun, vesijohtoveden, uimahallin ja näidenkin jälkeen vielä pari ilmaiskonserttia ja muuta kulttuuria. Noin niin kuin aluksi.

Eivätkä nämä palvelut synny itsestään vaan niitä tuottavat todellakin ihmiset, eivät virastot.  Tällä hetkellä nämä ihmiset ovat joutuneet ammattinsa takia julkisen loanheiton kohteeksi. Sinä teet tuottamatonta työtä, sinä olet suojatyöpaikassa, sinä olet pelkkä kustannus. Päästäisiinpä sinusta pian eroon. Kivittäjiä tuntuu olevan jonoksi asti kun seuraavakin haluaa omat poliittiset pisteensä.

Kuntatyön niputtaminen ”suojatyöpaikoiksi” tai jopa viranhaltijoiden nimittely ei kieli muusta kuin epävarmasta poliittisesta itsetunnosta, jota yritetään pönkittää halpahintaisella loanheitolla. Kun sen kohteeksi joutuu peruspalvelujen tuotannosta vastaava henkilöstö, on pienen ihmisen asia unohtunut jo aikaa sitten.

Jaa sivu: