Liity jäseneksi

Katkaise työimuri hetkeksi

Lomailu on hyväksi sekä itselle että työnantajalle

Akavan Erityisalojen neuvottelupäällikkö Saara Aikio
muistuttaa, että kesäloma on oikeasti lomailun aikaa. Asiantuntijatehtäville on kuitenkin yhä tunnusomaisempaa, että työt seuraavat tekijäänsä minne tahansa. Sähköposteja vilkuillaan vapaa-ajallakin ja Facebookissa tai Twitterissä on parhaillaan jokin omaa alaa koskeva keskustelu, johon olisi syytä osallistua.

Koska osallistumisesta on tullut tapa, tulee helposti osallistuttua kaikkeen muuhun kuin siihen työstä ja työn prosesseista irtautumiseen. Tätä kai suurin suosionosoituksin kutsutaan työn imuksi.

Sen työimurin voisi kuitenkin katkaista kesäloman ajaksi.

Saaran kanssa pohdimme, että harva meistä on kuitenkaan tehtävässä, jossa kesälomanmittainen töistä irrottautuminen aiheuttaisi peruuttamatonta vahinkoa kenellekään. Silti pidämme hanakasti itseämme korvaamattomina. Liikkuva työ sekä jatkuvan osallistumisen ja läsnäolon eetos on tuonut mukanaan sen, että valveilla pitäisi olla, jos jotakin tapahtuu.

Oletko muuten pohtinut, että mitä sitten vaikket olisikaan valveilla? Mitä sitten, ettet pieneen hetkeen kommentoinutkaan nasevasti Twitterissä yhtään mihinkään?

Toisaalta yksilöllisiä kysymyksiähän nämä ovat. Toinen pystyy jättämään työsähköpostien ”vilkaisun” pelkkään vilkaisuun tarkoituksena vain saada käsitys mitä töissä tapahtuu ilman sen kummempaa prosessoimista. Toinen palautuu saman tien työmoodiin, ja lomapäivä on sen jälkeen peruuttamattomasti ohi.

Se, että pitää huolta itsestään lepäämällä on sekä oma etu että myös työnantajan etu.

Stressin ja työuupumuksen kanssa kamppaileva asiantuntija ei ole minkään organisaation etu. Loma on ansaittua lepoa, ja sen käyttämättä jättäminen voi olla myös työsuojeluasia.

Kun oma työ on kuntalaisista huolehtimista, on lomalla tarpeen ja oikein huolehtia itsestä.

Rentouttavaa loma-aikaa!

Jussi Näri

Jussi Näri

Toiminnanjohtaja

jussi.nari@kumula.fi

0400 816 284

Jaa sivu: