Liity jäseneksi

Pesuvesi vei julkispalvelut, katso kuvat!

Turun Sanomat kertoi viime sunnuntain lehdessään, että valtion taloushallintoon olisi palkattu 2000 henkilöä lisää. Lehden toimittaja täräyttää lukemat lehteen artikkelissaan ”Vähennetäänkö poliiseja, sairaanhoitajia vai opettajia”. Artikkeli on maksumuurin takana, joten en sitä tähän linkitä, mutta uutinen yhdistettynä otsikkoon kertokoon olennaisen asiasta.

Toimittajaa analyyttisempaan ajatteluun kykenevä bloggaaja pilkkoi kirjoituksessaan shokkiwau-uutisen palasiksi selvitettyään asian Valtion työmarkkinalaitokselta kahden valtionhallinnon yksikön yhdistymisestä johtuvaksi tekniseksi tilastomuutokseksi.

Kahden tuhannen henkilön lisäys valtion taloushallintoon levisi sosiaalisessa mediassa kuin metsäpalo, täysin vailla tosipohjaa.  TS on sittemmin lisännyt uutiseen oikaisun, mutta maito oli jo kaatunut. Hallintohimmelit ja paisuva julkinen sektori huudettu.

Hieman aikaisemmin Ilta-Sanomat teki uutisen Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksesta, jossa kaksi korkeasti koulutettua työnhakijaa kertoi tuloksettomista hakuprosesseista: 700 hakemusta eikä työpaikkaa. Hetkinen, nyt uusiksi.  Siis Ilta-Sanomat tekee uutisen korkeasti koulutettujen työmarkkinatilanteesta käyttäen lähteenä toisen lehden yleisönosastokirjoitusta.

Asian olisi toki voinut kuitata Facebookissa ja Twitterissä näsäviisaalla kommentilla journalismin alennustilasta ja kommentin jälkeisellä olankohautuksella. Perään IS lisäsi kuitenkin gallup-kyselyn jossa kysytään ”onko korkeasta koulutuksesta hyötyä työmarkkinoilla?”. Tätä kirjoittaessa 75 % vastaajista on sitä mieltä että ei ole. Uutinen on jaettu Facebookissa 749 kertaa.  Ja tämä vaatii hieman enemmän huomiota, sillä siitä huolimatta, että korkeasti koulutettujen työttömyys on rajussa nousussa, on se silti edelleen vain kolmannes verrattuna esim. keskiasteen koulutukseen.

Tämän ajan kuva on, että julkisen sektorin asiantuntijatehtäviä riepotellaan sosiaalisessa mediassa täysin miten sattuu. Samalla kun lehdet laativat klikkijournalismin pikavoittohuumassa entistä shokeeraavampia otsikoita, muokkaantuu kansalaisten mielipide näin eduskuntavaalien alla hallintohimmeleiden purkukuntoon. Kun asiointijonossa kiroillaan pidentyneitä käsittelyaikoja, voidaan samalla kaiholla muistella lasta, joka pesuveden mukana meni.

Jaa sivu: