Liity jäseneksi

Jo riittää kirjastotyön halpuuttaminen!

Kirjastotyötä on halpuutettu epärealistisilla rekrytointi-ilmoituksilla viime aikoina.

Viime vuoden loppupuolella kirjastopiireissä kohistiin rekrytointi-ilmoituksesta, jossa palvelukseen haettiin kirjastonhoitajaa. Ilmoituksessa luetellut vastuualueet kuuluivat kuitenkin paremminkin kirjastonjohtajan tehtäviin, vaikka osa vastuualueista olikin jaettu kaupungin kulttuurijohtajan ja nyt valittavan kirjastonhoitajan kesken.

Keskustelu kävi vilkkaana eri sosiaalisen median forumeilla. Huomautettiin, että tällainen jää yksittäistapaukseksi eikä tästä kannattaisi sen enempiä huudella. Moneen otteeseen alleviivattiin myös uuden kirjastolain erinomaisuutta.

Tuon työpaikkailmoituksen jälkeen on ilmaantunut myös kolme muuta kuntaa, joissa palvelukseen etsitään henkilöä tekemään kirjastonjohtajan työtä eri tehtävänimikkeellä ja alemmalla palkalla.

Pahoittelut, mutta en voi olla kirjoittamatta, että mitäs me sanoimme. Kumula ry:n kirjastolakia koskeneessa lausunnossa nimenomaan vaadittiin, että kelpoisuusvaatimukset on sisällytettävä kirjastolakiin. Kuten kaikki kirjastolakiin tutustuneet tietävät, vanhan kirjastoasetuksen kelpoisuusvaatimukset jätettiin rannalle. Tulos on nyt kaikkien nähtävillä.

Kirjastoalan asiantuntijatyötä halpuutetaan nyt tavalla, jota me emme voi hyväksyä. Kehittäminen, koordinointi, talous- ja henkilöstöhallinto ja johtaminen on kirjastonjohtajan työtä, jota ei voi teettää alemmilla tehtävänimikkeillä.
2316 € peruspalkkana kaikesta tuosta on yksiselitteisesti väärin.

Meillä on maailman hienoin kirjastolaitos. Se ei ole kehittynyt sellaiseksi itsestään eikä se sellaisena itsestään pysy. Se ei synny näyttävistä rakennuksista tai juhlapuheista. Sen tekevät kirjastoissa työskentelevät kirjastoalan asiantuntijat. Tämän työn halpuuttamisen on loputtava.

Salla Palmi-Felin

Salla Palmi-Felin

Hallituksen puheenjohtaja

sallapalmifelin@gmail.com

040 592 8071

Jaa sivu: