Liity jäseneksi

Huoli työelämän laittomuuksista on yhteinen

Työmarkkinajohtajien neuvottelupöydästä poistui maanantain vastaisena yönä joukko hiljaisia miehiä. Sovittavana oli ollut nippu asioita, jotka ratkaistuna olisivat saattaneet työntää suomalaisen työelämän uudelle ladulle. Nyt jäi aika vähän kerrottavaa.

Työnantajaosapuolta hiertävät laittomat lakot nyt oikein kunnolla, ja ns. tukilakot ja mielenilmaisut haluttiin laittaa kertaheitolla kuriin määräämällä työtaistelutoimenpiteistä mojova sakko. Työnantajaliitoissa katseet kääntyivät erityisesti auto- ja kuljetusalanliitto AKT:hen. Satamien ahtaajien ulosmarssit ja mielenilmaisut ovat pitkään olleet kivenä vientiteollisuuden kengässä. Palkansaajissa ei kuitenkaan lakko-oikeuteen kajoamiselle riitä ymmärrystä.

Akavalainen näkökulma on hieman toinen. Siinä missä Elinkeinoelämän keskusliitto huolestuu laittomista lakoista, akavalaiset kantavat huolta esimerkiksi työaikalainsäädännön puutteista. Kun asiantuntijatyötä teetetään jatkuvasti ohi kirjanpidon,työntekijän omalla ajalla ja työehtosopimuksista piittaamatta, on EK:n huoli työelämän laittomuuksista varmasti molemminpuoleinen.

Työelämän pelisäännöistä pystytään sopimaan neuvottelemalla. Se edellyttää kuitenkin neuvottelukumppanin arvostamista ja halua päästä sopimukseen. Nyt tarvittaisiin konkreettisia päätöksiä työelämän parantamiseksi. Turhille tölväisyille ei yksinkertaisesti ole sijaa.

Jaa sivu: