Liity jäseneksi

Harjoittelu ei ole vain opintomerkintä

Opiskelijat suhtautuvat kandeihin, graduihin ja opinnäytetöihin varsin vakavasti, gradu-paniikki on yleinen olotila loppuvaiheen opiskelussa. Jos ei aio suunnata tutkijan uralle, ei opinnäytetyön arvosanalla ole kuitenkaan tulevaisuuden työllistymisen kannalta kovin suurta painoarvoa. Sitä vastoin suuri merkitys on sillä millaisen harjoittelun opiskelija suorittaa.

Harjoittelun aikana opiskelija pääsee kerryttämään todennäköisesti ensimmäiset työkokemuksensa oman alan töistä sekä solmimaan verkostoja, joiden avulla valmistumisen jälkeinen työllistyminen voi helpottua huomattavasti. Harjoittelupaikan valintaan pitäisikin käyttää sekä aikaa että harkintaa. Harjoittelu ei ole vain suoritus ja opintorekisteriin kilahtaneita opintopisteitä, vaan se on debyytti  tulevaisuuden työareenalla.

Harjoittelupaikkaa  kannattaa siis hakea ajoissa, harkiten ja omia kiinnostuksen kohteita pohtien. Kun mahdollinen paikka on löytynyt, kannattaa selvittää mistä harjoittelu käytännössä koostuisi. Haastattelijalta voi ihan rohkeasti kysyä, millaisia työtehtäviä harjoittelu tulisi sisältämään.  Jos työnkuvaan kuuluu kiivasta excelin näpyttelyä kunnantalon tai kirjaston siivouskomerossa, kannattaa siirtyä rohkeasti eteenpäin. Jostain muualta löytyy varmasti harjoittelupaikka, jossa annetaan vastuuta ja mahdollisuuksia päästä kiinni ns. oikeisiin töihin. Nyt jos koskaan on lupa olla nirso.

Jaa sivu: