Liity jäseneksi

Etätyöpäivä joka ilta?

Tänään vietetään kansallista etätyöpäivää. Suomen ympäristökeskuksen ja Microsoftin järjestämä teemapäivä toteutetaan jo kolmatta kertaa. Tapahtuman verkkosivujen mukaan tavoitteena on vaikuttaa työkulttuuriin, työvälineisiin ja ympäristöön. Mukana on muutama ministeriö ja suurempi kaupunkikin, mutta huomio kiinnittyy yhdistysten ja muutaman työntekijän mainos- ja konsulttitoimistojen vahvaan osallistumiseen.

Työkulttuuriin vaikuttaminen on aina hyvästä, ei siinä mitään. Pysähtymällä pohtimaan omaa tekemistään voi hoksata että asiat voisi hoitaa kätevämminkin. Työelämän joustavuuden lisääminen työntekijän kannalta edullisempaan suuntaan kasvattaa varmasti elämänlaatua. Työvälineisiin vaikuttaminen on eittämättä teemapäivän toisena järjestäjänä toimivan ohjelmistojätin intressissä: etätyöskentely onnistuu helpommin meidän toimittamillamme ohjelmistoratkaisuilla.  Myös ympäristö kiittää kun autot jäävät pihaan ja raidematkustaja on mielissään kun junissa on kerrankin tilaa.

Kuntiemme asiantuntijatehtävissä työskentelevien kannalta tämä päivä on kuitenkin surullinen muistutus nykypäivän työelämän todellisuudesta. Sitä mukaa kun kuntien asiantuntijatyö on lisääntynyt ja monimuotoistunut, ovat nämä tehtävät jääneet myös entistä pienemmän joukon harteille.  Yhä useampi kunnan johtava viranhaltija joutuu jatkamaan työpäiväänsä kotona tavanomaisen työajan jälkeen ilman siitä maksettavaa korvausta. On selvää, että ongelmista työn ja perhe-elämän välillä tulee tällöin liian usein ja liian monelle arkea.

Kuntien asiantuntijatyö ei ole konsultointia vaan vaativaa julkisen palvelutuotannon johtamista, jota ei voi tehdä kotisohvalta kun kansallinen teemapäivä niin julistaa. On toki sinänsä hienoa, että muistutetaan erilaisista työtavoista, mutta yksittäinen etätyöteemapäivä ei kuntiemme ylempien toimihenkilöiden arkeen tuo juuri muutosta.

Jaa sivu: