Liity jäseneksi

Arkipäivän taloustiedettä vai harvojen juhlaa?

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Matti Apunen pohti Helsingin Sanomien (HS 29.10) kolumnissaan miten kuntapalveluja voitaisiin tuottaa tehokkaammin. Hän siteeraa laajasti lempääläläisen liiketoiminta-asiamies Juha Kuisman ajatuksia:  tulevaisuus tarkoittaa sitä, että meidän täytyy luopua siitä, että tuottaisimme palveluja tasa-arvoisesti. Apusen mielestä tämä on ”sellaista arkipäivän taloustiedettä, jota Suomessa on liian vähän”.  Lisäksi julkista palvelutuotantoa täydentämään tarvitaan ”vapaaehtoisia, osuuskuntien tyyppisiä yhteenliittymiä”.

Kun valtiontalous syöksyy, alkaa pohdinta kuka suostuisi töihin ilmaiseksi. Konsulttien työpapereissa järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoinen työpanos muuttuu julkista palvelutuotantoa tukevaksi ja täydentäväksi elämänlaatupalveluksi. Elämänlaatu tarkoittaa kai tällöin sitä, että lähiökirjaston aukioloajoista leikataan puolet ja toivotaan, josko muuksi ajaksi löytyisi jostain eläkeläinen vahtimaan lehtisalia.

Luopumalla tasa-arvoisesta palvelutuotannosta synnytetään kahden kerroksen palvelumarkkinat. Jos kolumnissa tulevaisuutta toivotaan näistä lähtökohdista, on edessä myös kahden kerroksen kansakunta. Laadukkaat ja tasapuolisesti tuotetut kuntapalvelut kun ovat osaltaan taanneet myös edes jonkinlaisen kansallisen yhdenvertaisuuden. Apusen arkipäivän taloustiede tuntuisi olevan paremminkin harvoille juhlaa.

Jaa sivu: