Liity jäseneksi

Webinaarien tallenteet

Tältä sivulta löydät kuvaukset Kumulan menneistä webinaareista

Kumulan jäsenille on tarjolla noin kerran kuukaudessa videokoulutus eli webinaari. Tälle sivulle on koottu kaikkien Kumulan webinaarien kuvaukset. 

Jos haluat jonkin tallenteista katsottavaksi, otathan yhteyttä Kumulan palvelu- ja koulutussunnittelijaan Hannaan (hanna.harrison@kumula.fi /  040124 5571), niin lähetämme sinulle linkin tallenteeseen! 

Menneet webinaarit

Kiinnostaako kirjasto enää nuoria? Nuorisotyön haasteet ja onnistumiset


Millaisia haasteita nuortenkirjastotyössä on tänä päivänä? Voiko kirjasto kilpailla nuorten huomiosta ja miten se tehdään? Entä mitä yhteistyökumppaneita nuortenkirjastotyössä on hyvä olla?

Koulutuksessa avataan esimerkein nuortenkirjastotyön haasteita ja myyttejä. Miten nuoria kohdataan ja mitä nuoret ylipäätään tekevät kirjastossa? Webinaarissa saat kuulla hyvistä käytännöistä, kysyä vinkkejä sekä osallistua keskusteluun. Koluttajana Tikkurilan kaupungin kirjastonhoitaja Marjo Mannila.

Itseohjautuvuus käytännössä: Ketterän johtamisen kompassi

Puhutaanko työpaikallasi itseohjautuvista tiimeistä? Mietitkö, miten itseohjautuvia tiimejä voisi käytännössä johtaa? Tai johdatko ehkä vaativaa asiantuntijatiimiä ja kaipaatko työkaluja tiimisi johtamiseen?

Tämä webinaari esittelee uuden johtajuuden kompassin, konkreettisen suunnannäyttäjän johtajalle tai esihenkilölle alati muuttuvaan ympäristöön. Koulutuksesta saat johdatuksen inspiroivien tavoitteiden asettamiselle, itseohjautuvien tiimien fasilitointiin sekä vinkkejä siihen, kuinka johtaa kulttuurimuutosta. Kouluttajana sertifioitu agile ja lean team coach Tea Miettinen.Valmistautuminen onnelliseen verkkosivustoprojektiin

Tässä webinaarissamme perehdyt siihen, miten valmistautua kunnan tai kuntaa lähellä olevan organisaation verkkosivustoprojektiin ja sivuston tulevaan hankintaan. Onnistumisen siemenet verkkosivustoprojektiin kylvetään jo suunnitteluvaiheessa, kauan ennen tarjouspyyntöjen tekemistä. Webinaarimme avulla valmistaudut projektiin levollisin mielin ja vältät turhat virheet.  Kouluttajana Rami Aaltonen / Kukonlaulu oy.

Ilo irti mediaviestinnästä: Miten saan viestini läpi mediassa?

Kaksiosaisessa webinaarisarjassa käydään läpi miten tehdä tuloksellista mediaviestintää, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.

Mediaviestinnän ytimessä on kohderyhmän tunnistaminen. Tässä käytännönläheisessä koulutuksessa käymme läpi missä asioissa kannattaa olla itse yhteydessä mediaan, millä tavalla ja miten eri mediatalot päättävät, että mistä asiasta kirjoitetaan. Kouluttajana Kotkan kaupungin viestintäpäällikkö Mia Brunila.

Ilo irti mediaviestinnästä osa 2: Kuinka toimin, kun toimittaja soittaa?

Käytännönläheisessä koulutuksessa käymme läpi mitä tehdä, kun toimittaja soittaa yllättäen tai jos löydät itsesi suorasta lähetyksestä.

Koulutuksessa käsitellään seuraavat teemat:

  • Mitä vastaan yllättävään puheluun/yhteydenottoon
  • Miten varmistan, olenko oikea henkilö vastaamaan
  • Varmista viestisi läpimeno ja faktat
  • Mitä ei ainakaan kannata tehdä
  • Pärjää suorassa lähetyksessä

Kouluttajana Kotkan kaupungin viestintäpäällikkö Mia Brunila.


Johda itseäsi ja tee parempia päätöksiä työssä ja vapaa-ajalla 

Itsensä johtaminen on merkittävää jokaiselle ihmiselle riippumatta elämäntilanteesta tai tehtävänimikkeestä organisaatiossa. Kun on tietoinen omista rajoistaan ja päätöstensä taustoista, on helpompi tehdä valintoja ja ratkaisuja niin ihmissuhteissa, työssä kuin vapaa-ajalla.

Webinaarissa käymme läpi kognitiivisen kolmion ulottuvuudet, ja pohdimme sen pohjalta mm. miksi itseään pitäisi johtaa ja miten omaa ajatteluaan voi suunnata uudelleen. Kouluttajana toimii valmentaja Annele Aarni-Wiklund.

Unohda piilotyöpaikat - näin haet tarvetyöpaikkoja!

Miten suuntaat työnhakusi uudelleen niin, ettet joudu enää lähettämään kymmeniä hakemuksia vaan löydät helmet joita muut eivät näe? Mikä on tarvetyöpaikka, miten niitä haetaan ja voiko niitä löytyä myös kuntasektorilta?

Kumulan järjestämässä webinaarissa äänessä on Minna Rantama, Kumous Career Partnersin perustaja. Tallenteen kesto on 1 h.

Miten tietosuoja-asetus vaikuttaa käytännössä?

Uudistuva tietosuojamaailma ja tiukentuvat henkilötietojen käsittelyn velvoitteet koskevat laajasti koko kuntaa ja erilaisissa tehtävissä kunnissa toimivia. Koulutuksessa käydään läpi eri töiden ja tehtävien näkökulmista EU tietosuoja-asetusta ja henkilötietojen käsittelyä.

Kouluttajina toimivat erityisasiantuntija Tuuli Tarukannel ja erityisasiantuntija Ulla Tirronen Hallintoakatemiasta. Tallenteen kesto on 1,5 tuntia.

Miten osallistaa ja tuoda kunnan palveluita esille enemmän somessa?

Koulutuksessa käydään läpi sitä, minkälaisia hyviä tapoja on viestiä somessa kunnan palveluista. Lisäksi pohdimme, kuinka osallistaa sähköisesti erityisesti somen kautta. Tämän lisäksi käymme tiiviisti läpi someen liittyviä tekijänoikeuskysymyksiä.

Kouluttajana toimii erityisasiantuntija Ulla Tirronen Hallintoakatemiasta. Tallenteen kesto on 1,5 tuntia.

Toimivat sisällöt verkkosivuilla – miten huomioida saavutettavuusdirektiivi?

Saavutettavuusdirektiivi vaikuttaa osaltaan siihen, miten meidän kannattaa julkaista verkkosivuilla asioita ja siihen, millä tavalla tekstiä, kuvia ja muuta asiaa julkaisemme sivuillamme. Käytännössä saavutettavuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sisältö on mahdollisimman ymmärrettävää. 

Koulutuksessa käydään läpi tiiviisti saavutettavuusdirektiivin vaikutuksia erityisesti verkkosivuille tekstiä tai muuta sisältöä tuottavan henkilön näkökulmasta. Voit päivittää esimerkiksi organisaation nettisivuille tekstejä tai muita dokumentteja tai vastaat koko sivuston päivittämisestä kokonaisuudessaan. Koulutuksessa ei käydä läpi teknisiä muutoksia. 

Kouluttajana erityisasiantuntija Ulla Tirronen, Hallintoakatemia. Tallenteen pituus 1,5 tuntia.


Ajanhallintawebinaarit

Ajanhallinnan perusteet

Kumulan ja Specian webinaarisarjassa opetellaan ajanhallinnan perusteita ja tarjoillaan työkaluja asioiden hallintaan. Ensimmäisessä osassa keskitytään perusteisiin ja mietitään, mitkä asiat ovat ajanhallinnassa olennaisia. Koulutuksessa annetaan myös työkaluja siihen, miten ajanhallinnan perusteita voi soveltaa käytäntöön niin arjessa kuin työelämässäkin.

Kouluttajana toimii ajanhallinnan mestari Leo Stranius. Ajanhallintavalmennuksen lisäksi Leo työskentelee toiminnanjohtajana Kansalaisareenassa ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Tallenteen kesto on 1 tunti.

Kolmen askeleen malli asioiden hallintaan

Tuntuuko siltä, että työt kuormittavat liikaa ja niin töissä kuin vapaa-ajallakin on kiireen tuntu? Kaipaatko apua stressinhallintaan ja työkaluja itsesi johtamiseen? Kumulan ja Specian webinaarisarjassa opettelemme ajanhallinnan perusteita ja tarjoamme työkaluja asioiden hallintaan. Toisessa osassa keskitymme kolmen askeleen malliin asioiden hallintaan.

Kouluttajana toimii ajanhallinnan mestari Leo Stranius. Ajanhallintavalmennuksen lisäksi Leo työskentelee toiminnanjohtajana Kansalaisareenassa ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Tallenteen kesto on 1 tunti.

Tehokkuutta päivään ja ajanhallinnan onnistumisen resepti

Kolmannessa osassa keskitymme tehokkuuttaan ja opettelemme ajanhallinnan onnistumisen reseptin. Koulutuksessa pureudumme tarkemmin siihen, miten päivästä voi konkreettisesti tehdä tehokkaamman asioita järjestelemällä. 

Kouluttajana toimii ajanhallinnan mestari Leo Stranius. Ajanhallintavalmennuksen lisäksi Leo työskentelee toiminnanjohtajana Kansalaisareenassa ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Tallenteen kesto on 1 tunti.

Kirjavinkkauswebinaarit

Kirjavinkkauksen ABC

Mitä kirjavinkkaus on? Miksi sitä tehdään? Mitkä ovat parhaat vinkit kirjavinkkaamiseen? Arja vastaa näihin ja moniin muihin vinkkauksen perusteita koskeviin kysymyksiin webinaarissamme!

Ensimmäisessä kirjavinkkauswebinaarissamme kokenut kirjavinkkaaja, Porin kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osastolla työskentelevä Arja Palonen opastaa osallistujat kirjavinkkauksen maailmaan. Tallenteen kesto on 1 tunti.

Kirjavinkkauswebinaari: sarjakuvat

Kumulan kirjavinkkauswebinaarien toisessa osassa käsittelemme sarjakuvia! Kouluttajana toimii Kotkan kaupunginkirjastolla työskentelevä Markku Kesti.

Koulutuksessa perehdytään sekä sarjakuvavinkkauksen teknisiin ja teoreettisiin puoliin kuin muutamaan vinkattavaan teokseenkin. Tallenteen kesto on 1 tunti.

Yläkouluvinkkaus: Miksi, miten ja millä keinoilla?

Mitkä ovat parhaat keinot yläkoulujen kirjavinkkaukseen? Miten murrosikäisen yleisön kanssa pärjää parhaiten? Millaiset teokset ovat parhaita yläkoulujen kannalta? Mikä toimii ja mikä ei?

Kirjavinkkauswebinaariemme kolmososassa käsittelemme yläkouluvinkkausta perinpohjaisesti! Kouluttajana toimii kirjavinkkausmaailman superstara, Porin kaupunginkirjaston Arja Palonen. Tallenteen kesto on 1 tunti.

Börja bokprat! 

Måste man läsa böcker från början till slut? Och hur många böcker borde man ha läst innan man kan börja? De bästa tipsen för boktipsare? Boktipsarnas hetaste böcker just nu? Viktigt för en ny boktipsare att beakta?

Webinartemat är boktipsande, och hur man kan börja boktipsa. Utbildare är en erfaren boktipsare, Catharina Latvala som jobbar på Borgå stadsbibliotek.

Kirjavinkkausta yläkoululaisille - hittejä ja huteja
 

Miten yhdistää nuoret ja lukeminen? Vinkkaamalla! Mutta miten tehdä se hyvin?

Kirjavinkkaus pitäisi saada osaksi äidinkielentunteja, mutta millaisin keinoin? Yläkoululaiset voivat olla haastava kohderyhmä vinkkaukseen. Mutta huoli pois, tässä webinaarissa saat parhaat vinkit siinä onnistumiseen kun Porin kaupunginkirjaston Arja Palonen avaa yläkouluvinkkauksen sisältöjä konkreettisesti. Tallenteen kesto 1 tunti.

Jaa sivu: